Herman Kuiphof

Herman Kuiphof

27 oktober 1919 - 20 november 2008
Herman Philippus Kuiphof (Franeker, 27 oktober 1919 - 20 november 2008) was een Nederlands sportjournalist en televisiecommentator.

Kuiphof begon zijn carrière in 1938 als leerling-verslaggever bij het dagblad De Nieuwe Nederlander. In 1946 werd hij sportredacteur bij de Haagsche Courant. In 1961 stapte hij over naar de VPRO-televisie. Voor de NTS en de NOS versloeg hij diverse malen de Olympische Spelen en talrijke voetbalwedstrijden.

Kuiphof was heel lang de toonaangevende commentator. Toen hij de naam van Feyenoord-spits Ove Kindvall met correct-Zweedse intonatie uitsprak als "Tsjiendval", werd hij door het publiek beloond met de bijnaam "Tsjuiphof".

Legendarisch is ook zijn commentaar van de beslissende goal tijdens de WK-finale West-Duitsland - Nederland (2-1) in 1974. Toen Gerd Müller na slecht verdedigen van Arie Haan en Ruud Krol scoorde, riep Kuiphof: "Zijn we er toch ingetuind..."

In 1978 werd hij door sportchef Bob Spaak ongeschikt bevonden voor het verslaan van de finale Argentinië-Nederland. Volgens Spaak waren Kuiphofs ogen niet goed genoeg, en de finale ging naar Theo Reitsma.

Herman Kuiphof heeft nadien nog een aantal jaren tenniscommentaar gegeven voor diverse zenders. Hij was ook regelmatig te horen in het radioprogramma van Ischa Meijer. Sinds 1983 schreef hij een column in NRC Handelsblad.

Bron: Wikipedia
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         41 t/m 41 van 41
he herman nu zijn we nog een keer 'ingetuind'.nu hebben we een goede commentator verloren. rust in vrede.
familie veel sterkte. 
Op 20 november 2008
om 11:15 getekend door:
t.o.i.n.e. .v.e.r.b.e.r.n.e.
Dit is niet ok
< Vorige        1 2 3 
Dit register is aangemaakt door:
Roderick
op 20 november 2008

Contact met beheerder >
Contact met Roderick:


  annuleren

Register verlengen >
Voor dit register is het helaas niet mogelijk een boekje te maken.
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto